Titulinis

Netradicinė Laisvės gynėjų diena mūsų mokykloje

 

Šiemet sausio 13-ąją Paluknio „Medeinos“ vidurinėje mokykloje minėjome ypatingai. Iš pat ryto vyko pilietinė akcija "Atmintis gyva, nes liudija" – kaip įprasta Laisvės gynėjų dieną, prie kiekvieno mokyklos lango uždegėme žvakutes.

Vėliau visi mokiniai ir mokytojai mokyklos kieme susirinko prie Laisvės liepsnos simbolio, sudėlioto iš degančių žvakučių. Čia prisiminėme tragiškosios 1991-ųjų dienos įvykius. Apie tai, kas tuomet vyko Paluknyje, pasakojo mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vitalija Dovydėnienė. Sužinojome, kaip grupė palukniečių vyko prie parlamento, kaip klostėsi kiti to meto įvykiai.

Pirmą kartą sausio 13-ąją mokykloje organizavome pamokėles „Vaikai vaikams - vyresni moko mažesnius“. Pilietiškumo pamokėles pirmieji pradėjo septintokai Giedrė, Laura, Justina , Edvinas ir devintokai Artūras, Andrius, Danielius. Septintokai vedė pamoką jauniausiems mokyklos mokinukams - pirmokams, o devintokai - trečiokams. Per trečiąją pamoką ketvirtokus mokė dešimtokai Svetlana ir Lukas, o aštuntokai - antrokus, vienuoliktokai – penktokus, per ketvirtąją - patys vyriausieji, dvyliktokai Evelina ir Artūras, – šeštokus. Visi mokiniai susidomėję klausėsi jaunųjų mokytojų. Pamokėles filmavo ir fotografavo aštuntokai Renalda ir Osvaldas.

Nuo 11 valandos mokykloje vyko kraujo donorystės akcija. Kraujo donorais panoro būti ne tik mokytojai, bet ir 18-os sulaukę mokiniai. Visi mokiniai ir mokytojai, tapę kraujo donorais, gavo pažymėjimus, patvirtinančius šį kilnų poelgį.

Pakalbinome donorų organizatorę Irmą Pimpičkaitę. Ji pasakojo, kad dažniausiai kraują panaudoja tiems žmonėms, kurie daug  jo praranda po įvairių traumų, ligų – avarijų sukeltų sužalojimų, vėžio, kitų susirgimų. Kraujo reikia ir gimdyvėms, kurios ypač nukraujuoja gimdymo metu. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje kasmet per gimdymą miršta net 125 000 kraujo donorų pagalbos nesulaukusių gimdyvių. Tai labai tragiška statistika: užgęsta šimtų tūkstančių moterų, kurios galėjo patirti motinystės džiaugsmą, gyvybės, šimtai tūkstančių vaikų kasmet tampa našlaičiais! Lietuvos medikai mini atvejį, kai, siekiant išgelbėti moters gyvybę, jai prireikė net 830 donorų kraujo komponentų. Deja, ši dramatiška kova dėl moters gyvybės buvo nesėkminga. 

VšĮ Nacionalinis kraujo centras direktorė Joana Bikulčienė dėkojo Paluknio "Medeinos" vidurinės mokyklos mokytojams, abiturientams, kitiems bendruomenės nariams, pakvietusiems Centrą ir aukojusiems kraujo: „Kraujas - ne vaistas, jo nepagaminsi. Kad ligoniams nepritrūktų kraujo, kasdien į Nacionalinį kraujo centrą turi ateiti 200 donorų. Donoras - ne profesija. Vadinasi, turi ateiti visi tie, kas tik gali, kad padėtų tiems, kam šiuo metu reikia. Nacionalinio kraujo centro brigada visada mielai atvyksta į kolektyvus, norinčius surengti kraujo donorystės akciją. Skambinkite nemokamu telefonu 8 800 00003 ir padėkite išgelbėti gyvybę.“

VšĮ Nacionalinis kraujo centras donorų organizatorė Irma Pimpičkaitė atsakė į klausimą, kodėl pasirinko būtent mūsų mokyklą: „Jūsų mokykla yra kraujo donorystės iniciatorė. Mus pakvietė istorijos mokytojas Dainius Kuchanauskas. Ketiname ir ateityje bendradarbiauti su jūsų mokykla.“

Laisvės gynėjų diena mūsų mokykloje praėjo pilietiškai, atsakingai, įsimintinai. 

                                                              7 klasės mokinė Giedrė Aliukonytė ir istorijos               

 mokytojas Dainius Kuchanauskas

Titulinis

Nuotraukos – Osvaldo Grigo (8 kl.) ir  Irmos Pimpičkaitės (VšĮ Nacionalinis kraujo centras)