„Medeinai“ – pakartotinis Olweus mokyklos vardas

vecersk_1Moksleivių rudens atostogų metu gimnazijos darbuotojai mokėsi. Pagal tarptautinės Olweus programos metodiką dvi mokymosi ir supervizijų grupės (MSG) svarstė, ką daryti, kad gimnazijoje nuosekliai mažėtų patyčių. Padėti narplioti šį sudėtingą klausimą lapkričio 4-ąją į gimnaziją atvyko ir Olweus programos instruktorė Jurgita Večerskienė. Ji naujiems darbuotojams išaiškino programos subtilybes.

Gimnazija stengiasi išlaikyti sistemingą ir ilgalaikį požiūrį į patyčių prevenciją, nes saugios aplinkos kūrimas – vienas svarbiausių siekių. 2011 m., socialinei pedagogei Leonorai Daugudienei parodžius iniciatyvą, siekiui įgyvendinti pasirinktas ir instrumentas – tarptautinė Olweus patyčių ir smurto prevencijos programa, pradėta norvegų. Paluknio „Medeinos“ gimnazija, konsultuojama instruktorės Jurgitos Večerskienės, programą diegti pradėjo 2011 m. III etape, nuo 2013 m. pavasario įgyvendina Olweus programos kokybės užtikrinimo sistemą (OPKUS). Du kartus gimnazijoje atliktas Olweus programos kokybės užtikrinimo auditas. Pirmąkart – 2014 m., antrąkart – 2016 m. pavasarį. Abu kartus audito išvados buvo palankios siekiant Olweus mokyklos vardo.

olweus-pazNuoseklios pastangos lėmė, kad gimnazija pakartotinai tapo sertifikuota Olweus vardo mokykla – 2016-09-05 Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro pažymėjimu ir specialiu ženkliuku Olweus mokyklos vardas gimnazijai, kaip ir dar trisdešimčiai Lietuvos mokyklų, patvirtintas 2016-2017 ir 2017-2018 mokslo metams. „Medeina“ – kol kas vienintelė Olweus vardo mokykla Trakų rajone. Olweus patyčių prevencijos programos vykdyme dalyvavo dar trys Trakų rajono švietimo įstaigos – 2009 m. (II etape) – Trakų Vytauto Didžiojo gimnazija, 2013 m. (IV etape) – Trakų gimnazija, 2015 m. (V etape) – Rūdiškių gimnazija.

Įdomu tai, kad 2016-10-18 Seimas priėmė prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotas Švietimo įstatymo pataisas, skirtas kovai su smurtu ir patyčiomis mokyklose. Tikimasi, kad nuo kitų metų rugsėjo kiekviena mokykla ims vykdyti nuoseklią prevencinę programą prieš patyčias, kurios Lietuvoje tapo rimta problema: Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mūsų šalyje patyčių  mastas yra vienas didžiausių Europoje, nes psichologinį smurtą mokykloje patiria 30 proc. vaikų. Nustatyta, kad prevencines programas Lietuvoje šiuo metu vykdo maždaug 56,3 proc. mokyklų, ir jose smurto ir patyčių nuosekliai mažėja

Olweus programa – viena iš daugelio priemonių, padedančių vienyti visą gimnazijos suaugusiųjų bendruomenę, kad ji turėtų vienodą požiūrį, laikytųsi tų pačių taisyklių ir vienodai reaguotų į patyčias bei kitokį nepageidaujamą elgesį. „Medeina“ tęsia pradėtas Olweus programos veiklas ir vėl pasirašė trišalę sutartį tarp Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro (SPPC), gimnazijos ir Olweus instruktoriaus 2016-2018 metams.

 Vitalija Dovydėnienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui